HTML

beszerzés

Beszerzés mint funkció a szervezetben, trendek, érdekességek

Friss topikok

Linkblog

A kiszervezésről

2011.05.10. 21:05 Kulcsárbalázs

Kétségtelen, hogy napjaink egyik sikerszava a kiszervezés. Sokba kerül a raktározás? Szervezzük ki! Új számitógépeket akarunk venni? Szervezzük ki azt is! Nem is lehet kérdés, hogy előnyös-e, hiszen a specialista cég nyilván hatékonyabb, az indiai munkaerő olcsóbb, és a könyvekben sem jelenik meg 100 számitógép, csak a kiszervezett cégnél. Viszont arról kevesen beszélnek, hogy milyen hátrányokkal jár egy ilyen lépés, hiszen mindenki az előnyökért dolgozik. Csakhogy. Van egy olyan érzésem, hogy a vállalatok világában minden az ésszerűség és a józan ész ellen megy. Vegyük mondjuk a pénzügyet. Az utóbbi években sok cég kiszervezte ezt, és ez azzal járt, hogy valamelyik országban beszkennelik a számlákat, majd egy másikban feldolgozzák azokat. A hibalehetőség sokszoros. A felhasználó kap egy levelet, hogy van egy számlája, de aki a központban feldolgozza a számlát, az nem érti azt, mivel más nyelven van, és semmit sem tud tenni. A dolgozó pedig, aki eddig átballagott a pénzügyre, ha kérdése volt, most nem fordulhat senkihez, hiszen automata üzenetekkel kommunikál. Ha netán bonyolult lenne egy számlakezelés, pl. több költséghelyre megy stb. azt is nehéz elmagyarázni egy másik országbeli embernek. A végeredmény: lehet, hogy olcsóbb lett, de nehézkes, lassú, szervezetlen.

A másik probléma ezzel a munkahely kérdése. Mert az nyilvánvaló, hogy a cég kirúgja a pénzügyeseket, és helyettük a kiszervezett cégnél lesz néhány ember. Növekszik a munkanélküliség, ami pedig manapság 10 % körül jár szinte egész Európában. Értem én, hogy nő a hatékonyság, csakhogy a kirúgott ember nem fogja megvenni a cég szolgáltatásait/termékeit sem, ezzel visszahat a cég életére is. Pont azért, mert a cég egyre hatékonyabb lesz, ezért csökken az eladása, mert a többi cég is kiszervezi a munkát.

A kiszervezéssel kétségtelenül nehéz idők jönnek a munkatársakra is, hiszen az átállás alatt lassul a folyamat, több a hiba, és a cég nem azzal tölti az idejét, amivel kellene.

Mindezek ellenére a kiszervezés megállithatatlannak tűnik, és kétségtelenül vannak előnyei is. A hátrányokat viszont a legritkább esetben prezentálják...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://beszerzesrol.blog.hu/api/trackback/id/tr632894126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása