HTML

beszerzés

Beszerzés mint funkció a szervezetben, trendek, érdekességek

Friss topikok

Linkblog

kapcsolat, kapcsolat, kapcsolat

2011.06.25. 21:14 Kulcsárbalázs

Rengeteg előnnyel jár, ha van egy kis rálátásunk a szomszéd országainkban történő eseményekre. Lassan a beszerzésben is kialakult a specializáció, igy könnyebb szemmel tartani a környező országok beszerzési tendenciáit.

 

Érdekes Kelet-Nyugat tengely alakult ki. Vannak olyan témák, ahol nyugatra tekintünk, és azt nézzük, hogy kik azok, akik pl. Németországban erős beszállitók. Mondjuk biztositás területén biztosan szivesen dolgoznék több évszázados tapasztalattal bíró cégekkel. Ez az egyik oldal. Mára kialakult a keletre figyelés is, hiszen mondjuk nyomtatásban az olcsó munkaerőnek köszönhetően az itteni cégek olcsóbbak. Nem érdemes tehát angol beszállítót keresni nyomdai munkára, de lengyelt, cseht, vagy akár románt már inkább. Itt egyre keletebbre tekintünk, habár mindig mérlegelni kell a kockázatokat is, amik mondjuk egy ukrán céggel való üzletelésnél előfordulhatnak. Mégsem érdemes azonnal lemondani róluk: nem ritka, hogy akár 20-30 százalékkal olcsóbbak, ami pl. a fizetéseket tekintve nem is csoda.

Ekkor még persze Európán belül maradtunk. Az utóbbi 10 évben már lassan közhellyé válik Kina, ahol egészen elképesztő árakkal dolgoznak, és sokszor Eu-n belüli cégekkel is kapcsolatba kerülhetünk, nem kell rögtön odautazni...Habár riogatnak, hogy Kina egyre drágább lesz, valójában még nincs alternativája. Hosszabb távon persze kérdéses, hogy megmaradnak-e az alapanyag vagy kézi munkát igénylő területeken, vagy Indiához hasonlóan megpróbálnak feljebb kerülni.

Kelet-Nyugat Európa vagy Kína? A válasz a témától függ. Mindenesetre nem árt körülnézni, és végül összevetni a hazai árakkal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://beszerzesrol.blog.hu/api/trackback/id/tr993014635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása