HTML

beszerzés

Beszerzés mint funkció a szervezetben, trendek, érdekességek

Friss topikok

Linkblog

Már eldöntött ügyek

2011.08.11. 09:02 Kulcsárbalázs

Néha megtörténik, hogy a szakterület, bár be kell vonnia a beszerzést a folyamatba, majdhogynem kész tények elé állitja. Ilyenkor az utolsó pillanatban kapok egy levelet a beszerzésről, mintegy csupán jóváhagyásra a már eldöntött és kiválasztott szállitó adataival, jó esetben legalább egy más cégtől érkezett ajánlat is van, és azt várják tőlem, hogy hagyjam jóvá, hiszen már meg kellett volna rendelni, és különben is, mit akadékoskodok. Van egyfajta csábitás, hogy hagyjam az ügyet, hiszen ez konfliktus a javából, és lehet, hogy akár magasabb szinteken is, mégsem engedek a csábitásnak. Egyrészt ha egyszer hagyom, akkor utána sosem lesz tekintélyem ahhoz, hogy legközelebb előbb bevonjanak, másrészt ezek az ügyek általában elég nagyok ahhoz, hogy nagyobb megtakaritást lehessen elérni.

Sokszor találkozom azzal, hogy a szakterület furcsán veszi azt, hogy a beszerzés bele akar szólni a szállitók kiválasztásába. Hiszen a szakterület ért hozzá a legjobban, mondják, és különben is, ezzel vagy azzal nagyon jó a kapcsolat. Nem gondolnak bele, hogy a hasonló kapcsolatok sokszor ellentmondanak a vállalatok egyre komolyabban vett compliance szabályzatainak. Szintén biztositani kell, hogy összefonódás még véletlenül se jöhessen létre, ezért a beszerzés egy ilyen csatából jól jön ki, ha nem megsértődve, a szabályokra mutogatva kezeli az ügyet, hanem diplomatikusan, a közös érdekekre való hivatkozással. Az szinte elkerülhetetlen, hogy a szakterületnek legyen preferanciája, de az ár meggyőzheti még a legelszántabb fanatikust is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://beszerzesrol.blog.hu/api/trackback/id/tr993145307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása